Το mobile marketing και συγκεκριμένα η προώθηση εφαρμογών αποτελεί το νέο παγκόσμιο trend και εσύ δεν θα πρέπει να μείνεις πίσω! Ήρθε η ώρα να μοιραστείς την εφαρμογή σου με το κοινό σου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Αρχικά αξίζει να αναφέρω ότι σε πρόσφατη έρευνα του BI Intelligence στην Αμερική διαπιστώθηκε ότι τα κέρδη από τις διαφημίσεις για την εγκατάσταση εφαρμογών ανέρχονται φέτος στα $4,6 δισεκατομμύρια και αναμένεται αύξησή τους στα $6,8 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2019. Δες το διάγραμμα:
Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο είδος διαφήμισης είναι σε θέση να φέρει μεγαλύτερο ROI από τα υπόλοιπα. Αυτό συμβαίνει γιατί δίνει τη δυνατότητα στους marketers να συλλέξουν και να μετρήσουν όλα τα δεδομένα για την κάθε καμπάνια, ξεπερνώντας το πρόβλημα των cookies και της πολυπλοκότητας του mobile: διαφορετικό περιβάλλον (mobile web, in-app), διαφορετικές πλατφόρμες (iOS, Android, Windows Phone) και διάφορες συσκευές (smartphone, tablets).
Τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά για τη δημιουργία ακόμα πιο αποτελεσματικών mobile marketing ενεργειών, με την εγκατάσταση μιας εφαρμογής να είναι μόνο η αρχή. Αυτό που έχει ουσιαστική σημασία είναι οι κινήσεις που πραγματοποιούνται αφού ο χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή. Για να μπορέσεις όμως και εσύ να συλλέξεις τόσο σημαντικές πληροφορίες για το κοινό σου θα πρέπει πρώτα να τους πείσεις να κατεβάσουν την εφαρμογή σου.
Είσαι έτοιμος/η;
1. Πώς θα κάνεις το κοινό σου να κατεβάσει την εφαρμογή σου;
Για να τραβήξεις την προσοχή του κοινού σου και να τους κάνεις να ξεχωρίσουν το δικό σου app από τα υπόλοιπα, θα πρέπει να στοχεύεις στην απόκτηση ενός αξιόλογου ποσοστού εγκατάστασης της εφαρμογής σου που να προέρχεται από οργανικές και μη πηγές.
Η διαφορά:
Οργανική εγκατάσταση: Αφορά όλες τις εγκαταστάσεις που έγιναν από οργανική έρευνα ή αναζήτηση στο app store με τη χρήση κάποιου keyword. Αυτό σημαίνει ότι είτε είχαν ακούσει για την εφαρμογή από κάπου είτε βασίστηκαν στα top picks και στις προτάσεις του app store.Μη οργανική εγκατάσταση: Αφορά όλες τις εγκαταστάσεις που έγιναν από links που είχαν προέλθει από διαφημίσεις εκτός του app store.
Ο συνδυασμός της επιτυχίας:
Μια επιτυχημένη συνταγή ποτέ δεν αποτελείται από ένα μόνο συστατικό – εκτός και αν αυτό είναι η σοκολάτα. Και στην περίπτωση της προώθησης εφαρμογών, το «μυστικό της επιτυχίας» κρύβεται στη χρήση και των δύο παραπάνω καναλιών. Κάνοντας App Store Optimization (ASO) – το αντίστοιχο SEO, αλλά για το app store – μπορείς να επιτύχεις υψηλότερο ποσοστό οργανικών app installs. Εφόσον το υψηλό ποσοστό εγκατάστασης παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο ASO, τότε το να επενδύσετε σε διαφημίσεις που θα αυξήσουν το ποσοστό εγκατάστασης με μη οργανικό τρόπο, δεν θα σου βγει σε κακό. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς 1 μη οργανική εγκατάσταση οδηγεί σε 3 νέες οργανικές εγκαταστάσεις.
2. Ποιο επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να ακολουθεί η mobile καμπάνια σου;
Υπάρχουν 4 βασικά επιχειρηματικά μοντέλα για το app-install-advertising:
CPM (Cost per Thousand): κόστος ανά 1,000 διαφημίσειςCPC (Cost per Click): προκαθορισμένο ποσό για κάθε click CPI (Cost per Impression): προκαθορισμένο ποσό για κάθε εγκατάσταση του app σουCPA (Cost per Action): προκαθορισμένο ποσό για κάθε ενέργεια που πραγματοποιεί ο χρήστης μέσα στην εφαρμογή
Συνήθως, οι marketers προτιμούν το CPA γιατί αν και πιο ακριβό τους βοηθάει να αποκτήσουν καλύτερο insight σε σχέση με το κοινό τους. Από εκεί και πέρα η απόφαση είναι δική σου!
3. Από πού να ξεκινήσω;
Αν δουλεύεις με συγκεκριμένο budget και θες μια γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική λύση τότε θα σου προτείναμε να «τρέξεις» αρχικά τη διαφήμισή σου στα παρακάτω μέσα:
Facebook/ Twitter
Με τα εργαλεία που σου προσφέρουν και τα δύο αυτά social media κανάλια μπορείς να στοχεύσεις την καμπάνια σου βάσει δημογραφικών ή άλλων στοιχείων που ίσως σε ενδιαφέρουν. Όμως για να μπορέσεις να έχεις τα analytics που χρειάζεσαι θα πρέπει είτε να τοποθετήσεις το SDK που σου δίνουν στην καμπάνια σου είτε να χρησιμοποιήσεις ένα λογισμικό SDK από κάποιον πιστοποιημένο συνεργάτη.
Google AdWords
Οι καμπάνιες για app install μπορεί να είναι αρκετά αποδοτικές ιδιαίτερα για όσους μπορούν να διαθέσουν ένα σχετικά χαμηλό budget. Τρέχοντας την καμπάνια σου μέσω του Google AdWords μπορείς να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένα keywords και να επενδύσεις περισσότερα χρήματα όταν έχεις επιτύχει την καλύτερη βελτιστοποίηση για τα keywords σου.
Αυτό το εργαλείο ενδείκνυται για καμπάνιες που τρέχουν για μεγάλο διάστημα και απευθύνονται σε μεγάλο κοινό.
YouTube True View Ads
Για μεγαλύτερα budgets το YouTube προσφέρει τη δυνατότητα των “True View Ads” όπου μπορείς να προβάλλεις την εφαρμογή σου σε ένα στοχευμένο κοινό που αλληλοεπιδρά.
4. Πώς θα «μετρήσω» την επιτυχία;
Αφολυ αποφασίσεις το μοντέλο και το μέσο στο οποίο θα βασίσεις την καμπάνια σου για την καλύτερη προώθηση της εφαρμογής σου, θα πρέπει απαραίτητα να παρακολουθείς και να μετράς την αποτελεσματικότητα των ενεργειών mobile marketing που ακολουθείς.
Τα καλά νέα είναι ότι κάθε εργαλείο – μέσο προώθησης διαφημίσεων προσφέρει τα δικά του εργαλεία analytics. Όπως και στις διαφημίσεις στο Facebook έτσι και εδώ θα πρέπει να συλλέγεις τα metrics, να τα μελετάς και να τα αξιοποιείς για την βελτιστοποίηση των διαφημίσεών σου, ώστε να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μπορείς να διακριθείς!
Το digital περιβάλλον δεν είναι απλώς υπέρ του mobile, αλλά συγκεκριμένα των mobile εφαρμογών. Λόγω αυτού, είναι πολύ δύσκολο για μια εφαρμογή να ξεχωρίσει από τις άλλες. Γι΄αυτό θα πρέπει να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις βάσει της mobile marketing στρατηγικής σου – πάντοτε βάσει των data από τα analytics – ώστε να διαφέρεις από τον ανταγωνισμό και να επενδύεις το budget σου σε αποτελεσματικές ενέργειες προώθησης της εφαρμογής σου.
Είσαι νέος στο mobile; Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε εδώ να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες και να δώσουμε λύσεις σε πιθανούς προβληματισμούς σου.
Article source